Året som gick 2019

2019

Skull detta året bli lugnare för mig och övriga personalen? Stugorna hyrdes fortsatt av kommunen och vi fortsatte med renoveringen och utvecklingen av hela området. Museum-aktiviteter planerades som vanlig med ett mycket brett hantverksprogram i samverkan med Medborgarskolan. Aktivitetsprogrammet med veckohändelser som Vikingaveckan, Barnens vecka och Familjeveckan drog fler lokala besökare och under säsongen kom vi allt närmare den magiska siffran 600000 besökare. De duktiga volontärerna, byalaget och ung i sommar-gängets aktiviteter bidrog till denna proffsiga presentation och kunskapsförmedling. Odlingarna som vi påbörjat på allvar året innan blev en viktig komponent i hantering och levandegörande av matkonceptet. Linne som vi började odla året innan kunde nu ingå i processen från lin till tråd och vävning. Bina som bodde vid linodlingarna producerade rikligt med honung som blev en av de lokala produkter som vi under eget märke kunde sälja i museibutiken.

Vi sökte nya pengar för att vidareutveckla Fotevikens Kulturcenter. Museet var en viktig aktör med det fanns så mycket mer som kunde göras. Samverkan mellan organisationerna kring museet blev här en viktig utveckling med stor potential. Samverkan med Medborgarskolan var en annan viktig komponent. Sammarbete mellan Skånes Hantverksinstitut , Höllvikens Bygdegård, Söderslätts experimentella grupp och Musikföreningen Vinyl som hade 60-talsmusik och tio i topp på agendan. Under hösten hade man premiär med tre Ukuleleband som spelade 60-talsmusik i Bygdegården som drog fullt hus.

Mikel Risén var med och startade upp denna verksamhet som senare togs över av Per Wildenstam som projektsamverkare. Stöd av pengar från Leaderprojektet gjorde det möjligt att utveckla detta koncept vidare och samverka kring arrangemang, mat, konferens, teambuilding, med mera. Då stugorna återgår till att bli sommarboende inför säsongen 2020 så kan vi lätt erbjuda 27 stugor med 40 enkelrum och delat bad.

Föreningen SVEG fungerade som stödförening till museet och hade fokus på marinarkeologi och experimentell arkeologi. Byalaget blev istället en egen fristående förening i Fotevikens Byalag. Det bidrog till en positiv utveckling av levandegörandet och medverkandet av frivilliga i de historiska miljöerna på museet. Det medförde även mindre administration för museets del.

Avslutningen på säsongen och året blev den stora satsningen kring Bygdegården. Uteplatsen byggdes om helt för att bli en uteservering med plats för 150 personer med bar, scen och servering.

Varför? Jo köksmästaren Christian Enehov kom med i bilden och med sig hade han mångårig erfarenhet och en Texas Rök av större formatet. Här skall vi med vår vedeldade Myron Mixon smoker som hjärtat i verksamheten bjuda på ett brett sortiment av American BBQ och pickles med brisket, pulled pork, short ribs med mera.

I anslutning till detta omvandlade vi lokalen med den gamla kogg-utställningen till Smokey's Skafferi där vi över disk kan sälja våra och andras spännande temaprodukter, som take away samtidigt som vi får en inomhusdel med bord och stolar för servering.

Bygdegården fick också hänga med på denna utveckling och de rustika och vikingainspirerade miljöerna tonades ner med en diskret vit-lasering av väggarna. Taket fick vita dukar som kan tas ner. Möblemanget kompletteras med stolar som i vitt och svart lätt gör hallen till en mer glamorös festsal för kandelaber-fest och bröllop. Dessutom flyttade vi Bygdegårdens entré så att den även fortsättningsvis kan användas till privata fester med egen dryck utan att blandas ihop med Smokeys fullserveringstillstånd med öl och vin.

Den 2 januari 2020 smygöppnades Skafferiet för inkörning och försäljning så att vi kan stå helt klara inför säsongsstart till påsk.

God jul och Gott nytt år önskar
Björn och personalen