Ett friluftsmuseum är ett utomhusmuseum som syftar till
att i helt eller delvis rekonstruerade miljöer ge
upplevelser och kunskaper om historia och om samspelet mellan människan och naturen.
På ett friluftsmuseum får besökaren lära
sig om allmogens liv och leverne, boendesituationer på landet och i staden,
och seder och bruk. Det erbjuds kunskapsbaserade upplevelser presenterade i autentiska och trovärdiga miljöer.
tnologen/folkloristen har en viktig roll på ett friluftsmuseum, inte minst i den pedagogiska verksamheten. Inomhus-och utomhusmiljöerna får liv under visningar då de med hjälp av pedagogen befolkas av människor, från det mindre bemedlade samhällsskiktet till de rikare bönderna.
Friluftsmuseerna i Sverige bildades på skansen 11 sep 1997 i Sverige med en programförklaring: FRI är de svenska friluftsmuseernas samarbetsorganisation. Ett friluftsmuseum är ett utomhusmuseum, som syftar till att i helt eller delvis rekonstruerade miljöer ge upplevelser och kunskaper om historia och om samspelet mellan människan och naturen. Friluftsmuseerna har stora, ännu outnyttjade möjligheter att medverka till infriandet av de av riksdagen uppställda kulturpolitiska målen. En av FRI:s uppgifter är att uppmärksamma allmänheten, staten och kommunerna på dessa möjligheter.
Man höll på samma sätt som NOOAM möten runt om i Sverige. Skillnaden mellan medlemmarna var hårfin. Vi Arkeologiska friluftsmuseer arbetade och förmedlade med rekonstruktioner då våra hus, miljöer och föremål inte existerade i brukbar form till skrillande för Friluftsmuseerna. Enligt ICOM var vi dock lika och När Henrik Zipzane tillträdde som ordförande såg han vinsten med att vi skulle vara starkare tillsammans. Gunnes gård för först i och därmed också klassad som friluftsmuseum i Sverige. Därefter följe Fotevikens Museum och därefter har och planerar alla övriga museimedlemarna i Nooam att gå över till Friluftsmuseernas organisation.
Möte bongs museum Gotland ok Björn
2016
Levande kulturmiljöer
På friluftsmuseerna finns miljöer som visar upp byggnader, odlingsmarker, trädgårdar, historiska föremål och levande museiföremål i ett kulturhistoriskt sammanhang. I de sammanhangen är de levande museiföremålen inte bara en del av den levande kulturmiljön, utan kan även aktivt forma den. Exempelvis betar husdjursraser på olika sätt, föredrar olika växter och därmed formas olika typer av landskap. Levande museiföremål är nödvändiga för att skapa trovärdiga kulturmiljöer på friluftsmuseerna. Levande kulturmiljöer gör det möjligt att aktualisera kunskap om gångna tiders arter, raser och sorter, samt hur förhållandet såg ut mellan människan, tekniken och naturen. Levande kulturmiljöer möjliggör i sin tur upplevelsen av växter och djur i sina ”naturliga” miljöer, vilket underlättar förståelsen för var de funnits och vad de använts till. Genom att besökarna får insikt i de historiska sambanden mellan människan och naturen kan erfarenheter från förr leda till nya lösningar för utvecklingen av ett hållbart samhälle.
Läs mer under fliken FRI-möte.
Varje år hålls det årliga FRI-mötet där aktuella frågor diskuteras och det finns möjligheter för kollegialt utbyte.
2013 FRII Kulturen Lund
Årets FRI‐möte hölls på Kulturen i Lund 11 – 12 september 2013 och lockade 102 deltagare från 23 olika museer och andra kulturinstitutioner. Rapporten från FRI mötet distribuerades till samtliga medlemmar i 2013 års FRI – blad i december 2013 och är bilagt verksamhetsberättelsen.