7 Hur gör man - vad behöver man

Hur gör man   -vad behöver man 

...

 HUr GÖR MAN   -vad behöver man 

Konstruktion  & ritningar
Inga hus byggde med ritningar och konstruktions skisser. Vi utgick från storlek funktion och hustyp , väggelement,  var fönster, luckor, dörrar skulle finnas, samt  typa av tak och golv. Men det hände att vi gjorde modeller av husen paralett och i efter han måttande in husen och gjorde ritningar.

 

Skånsk byggtradition - Flätverk av sälg
En viktig ingrediens var flätning med vidjor,  vanligt när man bygger stomme för klineväggar s- som var mycket vanlig här i Skåne.  Detta kunde engagera många, såväl män som kvinnor utan mycket förkunskap

 

Träbearbetning
Det var mejsel, kniv, yxa och hyvel som var de huvudsakliga verktygen för bearbetning av timmer både idag och historisk , Även om vi har maskiner som kan hjälpa oss i vissa led.

 

 

Dymlingar , Spik & Nitar
Dessa användes vid såväl båtbygge som hus & konstruktionsbygge. För att låsa konstruktioner användes inte spik i första hand utan sammanfogningarna gjordes med dymlingar järn var en dyr vara på den tiden.

 

Tappningar laxstjärtar , laska och knutar
Nu skulle vi bar lär oss termlogin,  och hur man med verktygen formad och fogar  timmer till  knutar, laskar, tvärbalkar, laxstjärtar, golvstockar, syll, lattar, kortlonigar, longband, taksparr, hanbjälkar 

 

 

 

 Sammanfogning
Sakta kunde vi så sammanfoga  det hela  till delar i huskonstruktionerna

 

Väggar
Syll, tvärbalkar, stolpar,  kotlingar,   bulverk och resvirkeskonstruktionern

 

 Dörrar
Dörrar  utan spik


Trägolv
Trädurk med golvstock och  bjälklag

 

Takkonstruktioner
långband, dropnäsa, taksparr, takskägg, hanband

Nycklar
Självklar skulle dörrarna förses med tidstrogna lås och nyckar

 Var bygger vi
så När vi så viste vad vi ville bygga och var husen skulle stå kunde vi så sätta igång.   Vi hade vår stora plasthall som höll blåst och oväder ut på den sämre delen av året och så hade vi bakgården vid sågverket med hårdgjorda ytor och våra verkstäder  att  starta våra byggverksamhet  m av historisk byggnationer 

Bygg på plats, prefab eller platta paket.
Vi byggde  stommen i tält eller bakgården, alternativt  flyttade vi hela stommen med lastbil eller monterade ner de vi byggt och reste det på plats.

 

Elda  stolpar så de inte ruttnar.
Detta är en sanning med modifikation. Det mana gör är att man koka stocken över öppen eld och våta dukar.  Stocken kokar då och kåda kristalliseras och bildar ett skyddande skikt.  Biprodukten är en stock bränd på ytan.

 

Tjära
Ett sätt vi gjorde var att tjära delar och på så sätt  i vis mon skydda trädet från röta.  Vetenskapen har här olika syn på om man verkligen gjorde det på hus. Båtar vet vi att man gjord det på 

 

 

Så bygger vi
Hus för hus ,  minst ett om året blev .Först stommen sedan montern sedan inredde vi huset med möbler och kistor för  att till slut släppa in vikingarna så de fick bo  in sig  så kom utemiljöern med eldstäder, sittplatser, staket och inhägnader.

 

Köpmansgården 
Central på huvudgatan placerade denna gård - här spardes det på inget,  ett praktbygge -  Sydgötinskt konstruktion med lågt boningshus i mitten och loft och lada på sidorna,  Det blev bara ett lofthus, historia i byn var att den andrahalvan brunnit ner.
Torvtak på boningsdelen och vasstak på lofthuset, inred med fasta bänkar och en stor bakugn

 

 

Tinghöll
Den stora prakhallen  med högsätte, långeld och plats frö 50 personer. yttertaket var spå som skulle hålla en generation . Många fina gill en samlingspunkt för bys byalag.

 

 Smedjan
i utkanten lades smedjan  med tanke på elrisken och inte störa det fina folket, den byggdes i fur och  var inget mästerbygge men spännade se hur det klara tidens tand