90 talet arbetslöshet
Under 90-talet, när det var stor arbetslöshet, var många mycket kunniga arbetslösa personer engagerade till att bygga upp verksamheten inkl museet. När tiderna sedan ändrades till det positiva blev konsekvenserna man tappade personer och medel. Det Arbetsmarlknadpolitiska projektet ALU som startade 19 93 var hade ökat och som mest var det 139 person på plats.
1994 dec på jakt över mark och nya lokaler
1995 juli månad efter Falsterbo houseshow, fick tillgång till marken lilla hammar 49:1
1995 juli 7 kommunalt museum
1995 Föreningen SVEG flyttade från kanalen bodar till lilla hammar 49:1 vid foteviken
1995 Våra bodar flyttades till den mark där idag vi har historisk verkstad. El och vatten fick vi låna från SYSAV. 3 längor med bodar ställdes upp.
1995 Marinarkeologin blir maritim visioner - inte bara skepp och man bygger historia
1996 jan -en vikingaby
1996 maj Ett skeppsvarv och enkla grophus var början till det arkeologiskt friluftsmuseum, som med tiden skulle utvecklas till uppförande av en vikingastaden,
1996 maj 28 foteviken börjar ta form skeppsvarv och grophus - experimentellt
1996 PU visar hantverk foteviken för ALU
1996 foteViking bygger vallen och sedan hus
1996 Mosegård
1997 Experimentell Arkeologi & Levandegörande
Efter 3 års planarbete fanns också en godkänd detaljplan över området. Här fick vi nu möjlighet att utveckla den experimentella arkeologin med mål att levandegöra den vikingatida historien.
VIKINGARESERVATET Vikingastaden
växt säker fram , hus för hus, miljö för miljö vi kanten av havet i Foteviken
Platsen blir allt mer spännande år för år med nya hus som & miljöer som bygg upp, och allt fler vikingar från hela världen kommer till Foteviken & medverkar
1998 foteviken
1995 maj 27 Pingsfestival i höllviken Höllviken fotbollsföreningar etc har vikingatema
1996 juni 6 Höj på Besök hos lotta i höj - deras invigning av nya långhuset
1996 juni foteviken
1996 sep halsingar visa krigarkonster
1997 juni 11 dop av erik Emune
1997 Slamhall blir Valhall
1997maj 24 fotevikens andra vikingamarknad med vikingaskepp filminspelning och resning av kors till kyrkan
En länga med kontor och bibliotek, en länga för forskning, dokumentation och förmedling och en länga för hantverk. Toaletterna var Bajamajor.
En stor plasthall som fördes upp vid bodarna där hantverk och experimentella arkeologiska projekt kunde genomföra under den kallar delen av året .
Med tiden kunde vi så byggde vi vår administrationsbyggnad där vi skulle hålla till i många år
Den gamla soptippen och Reningsverket med sitt fantastiska läge utmed havet och tillåtet att bygga havsnära var en fantastisk möjlighet för den framtida verksamheten
1996 Vallen byggs
Snart skulle under ledning av numera avlidne Gösta kunde marken säkerställas, alla material som i i efterhand l tippats på maren med grus, jord och flinttömningar på toppen av berget, användes för att skapa ett landskap samt den ringvall som idag innesluter vikingastaden.
1997 Experimentell Arkeologi & Levandegörande
Vi flyttade för föreningen SVEGs marinarkeologiska forskning från kanalen där vi bedrivit verksamheten i våra bodar och containers upp bodar container etc.
1997 Fotevikens etablering på marken Lilla Hammar 49:1
Etablering sker på tomtmark. Fotevikens bodar och moduler nyttjas. Dessa nyttjas som verkstäder, föreningslokaler, övernattningslokaler (vandrarhem och stugor) etc.. Kök till samlingslokalen byggs på plats (uppvärmningskök i Bygdegården) Samlingslokalen inryms i befintlig lokal (Valhall), likaså administrationsbyggnaden.
Världens hittills enda försök att återskapa en vikingatida stad som är byggd med arkeologiska fynd som mall och historiskt källmaterial som grund.
Förstärkning till de frivilliga - arbetslösa specialister
Det var en stor grupp arbetslösa med i projektets olika delar och styrkan varierade mellan 60 och 135 personer.
Vi hade även egen arkitektavdelning så alla hus, byggnadskonstruktioner etc. med gällande bygglov hela tiden gjordes och lämnades in till kommunen.
Människor med bred yrkeserfarenhet från media, marknadsföring till sälj, hantverk och bygg.
Detta innebar även att all vetenskapligt och experimentellt arbete kunde dokumenteras på foto, film, skrift och teckningar samt på ritningar.
Eftersom mycket var bodar, containers, moduler och en stor variation där placeringar och flyttningar av dessa ofta skedde de första åren så arkiverades dessa bygglov och ritningar i kommunen på en speciell hylla.
1997 juni 6 Första EU projektet öresund nu och då med roskild museum
föreningen SVEG växer
allt fler frivilliga medverkar på land och till havs, modernt & historiskt
Studieresor, möten, föreläsningar och hantverksträffa gör gänget allt duktigare och kompetenta
Jan Löfström minnesfond diplom är också en uppskattad bevis på finna personliga insatser
föreningen SVEG & Fotevikens Museum fortsatta marinarkeologisk forskning
1997 MIR
Att bedriva egen forskning och ta del av andras forskningsresultat måste utgöra grundstommen i denna typ av verksamhet, att fysiskt levandegöra vårt kulturarv. Trots små medel bedrev SVEG ett tämligen stort arbete inom detta område. Projekt som "MIR - marinarkeolgisk databas" med sammanställning och handbok med filmavsnitt för marinarkeologiska undersökningar var ett sådant projekt.
Man medverkade i skapade av Marinarkeologiska Rådet. Man sammanställde en handbok på mer än sexhundra sidor med tillhörande videoprogram i ämnet marinarkeologi vilken bl.a. användes i utbildningen på universitetsnivå.
föreningen Sveg och uppbyggande av Koggmuseet i Malmö för Malmö Stad